پاورپوینت قاعده فقهی لاضرر و لاضرار


در حال بارگذاری
23 اکتبر 2022
فایل فشرده
2120
5 بازدید
۶۹,۷۰۰ تومان
خرید

توجه : این فایل به صورت فایل power point (پاور پوینت) ارائه میگردد

 پاورپوینت قاعده فقهی لاضرر و لاضرار دارای ۲۳ اسلاید می باشد و دارای تنظیمات کامل در PowerPoint می باشد و آماده ارائه یا چاپ است

شما با استفاده ازاین پاورپوینت میتوانید یک ارائه بسیارعالی و با شکوهی داشته باشید و همه حاضرین با اشتیاق به مطالب شما گوش خواهند داد.

لطفا نگران مطالب داخل پاورپوینت نباشید، مطالب داخل اسلاید ها بسیار ساده و قابل درک برای شما می باشد، ما عالی بودن این فایل رو تضمین می کنیم.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل می باشد و در فایل اصلی پاورپوینت قاعده فقهی لاضرر و لاضرار،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پاورپوینت قاعده فقهی لاضرر و لاضرار :

قاعده لاضرر و لاضرار (اصل)

قاعده لاضرر به معنی نفی مشروعیت هر گونه ضرر و اضرار در اسلام است.

[۱] مشکینی، علی، اصطلاحات الاصول، ص۲۰۳.

از این قاعده به قاعده ضرر، قاعده ضرر و ضرار، قاعده لاضرر و لاضرار و قاعده نفی ضرر نیز تعبیر می شود.

فهرست مندرجات

۱ – تعریف قاعده لاضرر
۲ – ادله قاعده لاضرر
۲.۱ – آیه نفی ضرر
۲.۲ – روایت زراره
۲.۳ – دیگر روایات در این باب
۳ – معانی سه کلمه لا و ضرار و ضرر
۳.۱ – دیدگاه شیخ انصاری
۳.۲ – دیدگاه آخوند خراسانی
۳.۳ – دیدگاه مرحوم نراقی
۳.۴ – دیدگاه شریعت اصفهانی
۴ – پانویس
۵ – منبع

تعریف قاعده لاضرر

قاعده لا ضرر از قواعد مشهور فقهی است که در بیش تر ابواب فقه کاربرد دارد و مضمون آن این است که ضرر در اسلام مشروعیت ندارد و هرگونه ضرر و اضرار در اسلام نفی شده است.

ادله قاعده لاضرر

برای اثبات این قاعده به ادله قرآنی، روایی و عقلی، استدلال شده که به بعضی از آن ها اشاره می گردد:

آیه نفی ضرر

آیه: ” لا تضار والده بولدها و لامولود له بولده ”

[۲] بقره/سوره۲،آیه۲۳۳

. این آیه، مادران و پدران را از ضرر رساندن به فرزندانشان نهی کرده است؛ بنا بر تفسیر دیگر آیه، هر یک از والدین را از ضرر زدن به دیگری، به واسطه فرزندشان، نهی نموده است. بنابر این، از آیه فهمیده می شود که ضرر زدن هر کسی به دیگری، ممنوع و ناروا است.

روایت زراره

معروف ترین حدیثی که به آن استدلال شده، داستان ” سمره بن جندب ” است که در ذیل آن عبارت ” لا ضرر و لا ضرار ” آمده است. ” کلینی ” در کتاب اصول کافی از ” ابن مسکان ” و او از ” زراره ” نقل می کند که، امام باقر ( ع ) فرموده است:
” در زمان رسول خدا ( ص )، شخصی به نام سمره بن جندب در جوار خانه فردی از انصار، درخت خرمایی داشت که آمد و رفت وی از درون زمین آن مرد انصاری بود. سمره بن جندب برای رسیدگی به آن درخت و کارهایش به دفعات و سرزده به زمین مرد انصاری می رفت و به این ترتیب ایجاد مزاحمت می کرد تا این که صاحب خانه به سمره گفت: تو بی خبر و بدون اذن به خانه ام می آیی و ایجاد مزاحمت می کنی، پس از این، هنگام آمد و شد اجازه بگیر. سمره گفت: چنین نمی کنم. مرد انصاری به حضرت رسول ( ص ) شکایت برد. حضرت به سمره فرمود: از این پس، اذن بگیر. سمره نپذیرفت، حضرت فرمود: از این درخت صرف نظر کن و من در برابر آن، درختی با همان اوصاف در جای دیگر به تو می دهم. سمره نپذیرفت، حضرت فرمود: ده درخت در مقابل آن می دهم، باز هم قبول نکرد. فرمود: درختی در بهشت به تو می دهم. سمره باز هم نپذیرفت، تا این که حضرت فرمود:
” انک رجل مضار و لا ضرر و لا ضرار علی مؤمن ” یعنی تو مرد سخت گیر و آسیب رسانی هستی و مؤمن نباید به کسی ضرر بزند، بعد از آن دستور داد آن درخت را از ریشه کندند و جلوی سمره انداختند.

دیگر روایات در این باب

روایات دیگری به همین مضمون با اندکی اختلاف در اصول کافی نقل شده است. به این گونه که: حضرت به آن مرد انصاری فرمود: ” اذهب فاقلعها و ارم بها وجهه فانه لا ضرر و لا ضرار” یعنی برو آن را بکن و نزد او بیانداز، زیرا ضرر و ضرار نیست.
روایات قاعده لاضرر در حد تواتر است.

[۳] روحانی، محمد، منتقی الاصول، ج ۵، ص ۳۸۳.

در روایات امامیه، قاعده لا ضرر به سه عبارت، بیان شده است:
۱ ـ لا ضرر و لا ضرار؛
۲ ـ لا ضرر و لا ضرار علی مؤمن؛
۳ ـ لا ضرر و لا ضرار فی الاسلام.

[۴] خویی، ابو القاسم، مصباح الاصول، ج ۲، ص ۵۱۸.

معانی سه کلمه لا و ضرار و ضرر

درباره معنای سه کلمه ” لا ” و ” ضرار ” و ” ضرر ” سخن بسیار گفته شده و معانی متفاوتی احتمال داده شده است. منشأ آن اختلاف ها، این است که ظاهر عبارت ” لا ضرر و لا ضرار ” دلالت بر نفی هر گونه ضرر در اسلام دارد، و ای

  راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.